Boligtip: Virtual realitys indtog i indretningsdesign

0

Det kan ofte være en udfordring, når man står overfor at skulle ommøblere eller måske lige frem omdesigne eller ombygge hele eller dele af sit hjem. Designprocessen er tit forbundet med spænding og store planer og drømme, men ofte også en god portion angst og frygt for, om det hele nu også kommer til at spille sammen, som man gerne vil have det. Man har for det meste en vision, som man gerne vil have ført ud i livet – eller ud i dagligstuen så at sige – og det kan være skuffende, hvis det ikke lykkedes at overføre de store drømme fra papiret til virkeligheden.

Men nu er der snart hjælp at hente fra en uventet kant. Producenterne af virtual reality har taget teknologien fra spillene og brugt det til at skabe såkaldte virtual showrooms, der skal hjælpe designerne og deres kunder med at skabe lige præcist det rum, de går og drømmer om. Det skal vi se lidt nærmere på.

Køkken

Virtual reality – hvad er det?

Virtual reality eller VR, som det også kaldes i daglig tale, er i løbet af de seneste par blevet en stor af vores hverdag. Ofte en større del end vi lige går og lægger mærke til. Enhver, der har prøvet Oculus Rift eller en af de andre VR headset, har oplevet, hvordan du bliver suget ind i en anden verden, hvor du kan nå til svimlende højder i et jagerfly og føle suget i maven, når du trækker i håndtaget, der sprænger glasset af og skyder dig ud i det blå og ud i frit fald, eller komme helt tæt på dyr, som du normalt kun ser på tv. Du kan røre ved en løve eller måle dig ved siden af en giraf, og oplevelsen er så virkelighedstro, at du næsten kan lugte dyret. Så snart du tager headsettet på, træder du ind i en anden verden. I denne artikel vil vi gennemgå, hvordan virtual reality-teknologi kan blive brugt til andet og mere end bare en spillekonsol, men først kommer her et lille lynkursus i, hvad virtual reality er og hvad, det kan.

En kort historisk gennemgang

De første virtual reality headsets ser dagens lys i starten af 90’erne, og selv Nintendo hopper med på vognen og udgiver Virtual Boy, men hele VR-eventyret flopper lige fra start og tager aldrig fart. Hele virtual reality-gamet lå mere eller mindre urørt hen, indtil den 19-årige Palmer Luckey i 2012 solgte et nyt headset til manden bag de største spil i 90’erne og 00’erne, John Carmack. Derfra gik det hurtigt og sammen finpudsede de det headset, der skulle blive til Oculus-prototypen, og i dag er Oculus-koncernen den helt store spiller i VR-verden sammen med Samsung, Sony, Vive og Google. Man kunne allerede i 2018 få nogle helt fantastiske spiloplevelser, og 2019 kommer efter alt at dømme ikke til at ligge på den lade side, hvad angår virtual reality.

VR

Virtual reality i indretningsdesign

Når noget skal laves om, bygges om, eller omdesignes, eller måske skal stilen bare have en overhaling, så allierer mange sig med designere og indretningseksperter, og der blive tegnet og målt op og eksperimenteret med farver, materialer og tekstiler for at finde lige præcist det, der passer til jeres hus og jeres stil. Der bliver arbejdet intenst med at skabe rene linjer kombineret med bløde rundinger i et forsøg på at skabe hygge i stilrenhed, og der bliver brugt tid på at udvælge de rigtige tæpper og planter. Men selv efter mange overvejelser og lange aftener og tegnebrættet, er det ikke sikkert, at det I ender med rent faktisk var det, I ønskede – til stor skuffelse for både jer og designteamet – men det er der nu råd for. Hos blandt andre Aubo Køkken & Bad er man begyndt at bruge virtual reality til at give kunderne en fornemmelse af, hvordan deres rum kommer til at se ud, og det er gået over al forventning. Du kan tage brillerne på og rent faktisk gå en tur igennem dit nye køkken eller bad. Med Google Cardboard eller de andre briller, der kan knyttes til din smartphone, kan du faktisk også tage oplevelsen med hjem og se det hele i dit eget hjem og dermed virkelig få en fornemmelse af, hvordan det nye rum vil tage sig ud. Virtual reality har taget vores dagligdagsoplevelser til helt nye højder og ikke kun i indretningsverdenen. Også et område som onlinespil er blevet taget under de virtuelle vinger, og sider som for eksempel PokerStars tilbyder nu deres kunder virtual reality oplevelser, der bringer spillet op på et helt nyt plan.

Virtual reality er kommet for at blive denne gang, og indretnings- og spilverden er kun starten af de muligheder, der vil være i fremtiden. Forestil dig at kunne tage et par briller på og så prøvekøre din nye bil på Nürenbergringen – mens den stadig står sikkert hos forhandleren eller at kunne opleve ting, som du ellers aldrig ville få mulighed for at opleve. Mulighederne er endeløse og dette er kun begyndelsen. Hvis du ønsker en 3D virtuel oplevelse af din nye indretning, så spørg endelig din forhandler eller din designrådgiver. Det kan være, de allerede tilbyder det.

DEL

Kommentarerne er lukket.